Hjem / Bransjer

Bransjer

Fra industri til internettVennesla har industri i verdensklasse og et håndverkermiljø hele landsdelen etterspør. Nå vokser teknologibedriftene fram.

Industrien

80 prosent av verdens smarttelefoner har aluminium fra Hydro Vigeland Brug - som renser fram verdens reneste aluminium. Alle i Norge har kjøpt plaster fra Norgesplaster i Vennesla. Før hadde vi en av verdens fremste papirfabrikker, Hunsfos. Den er lagt ned. I stedet er det skapt en moderne næringspark på fabrikkområdet - en næringspark som på åtte år har fått over 90 bedrifter og 500 ansatte. Huntonit er Venneslas største private arbeidsplass med 190 ansatte og en av Norges mest nyskapende trefordelingsbedrifter. 70 prosent av Vennesla er skog. Det er et enormt potensiale i skogen for den som kan og vil.

Teknologi

En ordfører sa  at "data er ikke noe for Vennesla". Norcon etablerte seg likevel. i dag har  Tratec Norcon verdensledende kompetanse innen automatisering, styring og overvåking  og driftskontroll. De fleste norske tunneler overvåkes av Norcon-teknologi. På Hunsøya vokser Nordlo-konsernet fram - et milliardkonsern som tilbyr skreddersydde dataløsninger til små- og mellomstore bedrifter i Norge og Sverige. På Hunsøya vokser det også fram en rekke medie- og produskjonsbedrifter innen reklame, 3D, design og film. 

Datalagring

Bulk-konsernet har sammen med Facebook, Amazon og andre bygd fiberkabel fra New Jersey til Støleheia. Bulk skal bygge over 800.000 kvadratmeter datasenter på over 3000 dekar areal (større enn Sørlandsparken). Verdens største grønne (ren vannkraft) datasenterpark vokser fram - og vil skape enorme muligheter for knoppskyting. På Stølen ligger en av Europas største transformatorstasjoner - og Agder er den region i verden med mest overskudd av fornybar energi.

Håndverk

 Vennesla har et vell av  håndverkerselskaper fra store VEF Entreprenør til små familieeide bedrifter innen muring, rørlegging, elektro, tømmer, ventilasjon og blikkenslageri, hydraulikk og mekanikk. Vi er kjent som håndverkerbygda som leverer kvalitet og får jobbene gjort.

Varehandel

Både i Vennesla sentrum og på Hunsøya vokser varehandelen. Vennesla har betydelig handelslekkasje, men over 50 butikker og forretninger er med i Kjøp i Vennesla. Norges største  julemarked, Julegada, har skapt ny vekst. I Hægeland er Agders største konsentrasjon av traktor- og maskinforretninger. Øvrebø og Vennesla har sterke fagmiljøer innen handel. I november 2022 åpnet kjøpesenteret Atrium øverst i gågata.