Hjem / Vigeland Hovedgård

Vigeland Hovedgård

Med uteområde, badestrand og selskapslokale.


Lystgården som har huset både rike kristiansandere og engelske lakselorder.


Vigeland Hovedgård drives i dag av Ida B. Svenningsen og selskapet Restaurant Løa og Vigeland Hovedgård Selskapslokaler. Gården er en svært populær arena for konefranser, selskapeligheter og bespisning. Årlig kommer tusenvis for å nyte livet på gården som er en av Venneslas mest besøkte attraksjoner. Sommerstid er det et yrende liv ute med laksefiskere, badegjester og folk som bare koser seg på de flotte plenene. Sankthans feirer hele Vennesla midtsommer her.

Vigeland Hovedgårds hovedbygning fremstår i dag som den var da den sto ferdig i 1847. Den ble bygget av sveitseren Casper Wild som var eneeier av Vigeland Brug. Han og familien fra Kristiansand brukte gården som lystgård og sommersted. I 1894 kjøpte engelskmannen John C. Hawkshaw gården. Det sies at han oppdaget stedet ved en tilfeldighet. I tiårene etter kom "lakselordene" hver sommer til Vigeland for å fiske og feriere. Etter krigen dabbet laksefisket av. Først da elva ble renset tidlig på 1990-tallet tok fisket seg opp igjen.

I 1989 sto gården til nedfalls. Den ble reddet takket være driftige dugnadsfolk i Vigeland Hovedgårds venneforening i samarbeid med Hydro Vigeland Brug og Vennnesla kommune. Uthuset og fjøset ble omgjort til Restaurant og på slutten av 1990-tallet var Hovedgården tilbake til gammel prakt igjen. Løa brant for noen få år siden. Den ble bygget opp igjen og nå er den omgjort til topp moderne selskapslokaler. Den åpnet høsten 2019.

Vigeland Hovedgård er et viktig historisk sted i Vennesla kommune. Det var hit presten i Tveit kom 15. januar 1620 for å skrive under kontrakten som gav han rettighetene til fallet i Vigelandsfossen. Der og da startet Venneslas unike industrihistorie. Det ble etterhvert ni sager i fossen, jernvern og aluminiumverk.  Hovedgården er et smykke som forteller noe om hvor rik industriaktiviteten under Vigelandsfossen har vært og er.