Hjem / Laksefiske i Otra

Laksefiske

Under ser du Johan P. Friberg med den største laksen tatt i moderne tid - og ordføreren som prøver å få en.


Laksefisket i Otra er sommerens vakreste eventyr i nedre Vennesla.  Folk kommer fra inn- og utland for å få gigantene på flue, sluk eller krok. At laksen biter igjen, skyldes et av Norges aller mest vellykkede og største miljøprosjekter. I 1991 åpnet miljøledningen som sendte alt treavfallet fra Hunsfos fabriker langt til sjøs.  På ett døgn ble elva ren igjen.

Den opprinnelige otralaksen var ekstraordinært stor. Den største kjente som er tatt, veide nesten 30 kilo. Årsaken er at Otra renner stille og rolig cirka ti kilometer nedenfor Vigelandsfossen. Siden laksen ikke passerer noen stor foss, blir det de største som vinner kampen om gyteplassene.  I dag fiskes det flere tonn laks hver sommer fra området under Vigelandsfossen I 2015 tok bygdas egen Johan P Friberg opp en laks på over 20 kilo. Det er rekord i moderne tid, men han veide den ikke. Friberg mener de største ruggene skal få lov å formere seg videre.

Otra er elva hvor alle kan fiske, det er ikke som den gang de engelske lakselordene styrte elva. Helt oppe ved fossen er fisket forbeholdt de ansatte ved Hydro Vigeland Brug. Resten av elva er preget av allemanns-fiske med lavt prisnivå. Er du 18 år  eller yngre kan du fiske hele sommeren for 100 kroner.