Hjem / Setesdalsbanen - Norges fineste togtur


Setesdalsbanen er Norges eldste museumsjernbane. Den går gjennom spektakulær natur mellom Grovane stasjon og pittoreske Røyknes.I toppåret like etter første verdenskrig fraktet de smalsporede damptogene på Setesdalsbanen over 420.000 passasjerer. Nå er det mellom 25.000 og 30.000 i året som opplever den unike og fantastiske jernbanestrekningen.

Den åtte kilometer lange strekningen mellom Grovane og Røyknes er helt unik i Norden. Du kjører over broer, gjennom tunneler og i et område med bratte fjell og gamle elvestryk. Du passerer den gamle gården Paulen og ruinene etter Kringsjå kraftstasjon. Det var i dette området Statkraft ble til for over 120 år siden.  Setesdalsbanen er unik med sine smale spor og sin store samling vogner og materiell.  Du passerer Vrengen, der snørasene gikk i fordums tid. Ett år måtte passasjerene feire jul innesnødd og innestengt. Det kan du lese mer om i boka  Fra gamp til damp.

Banen åpnet i 1896. Den skulle frakte nikkel fra nikkelverket på Evje og den skulle transportere tømmer til kysten og varer og gods til Byglandsfjord. I 1962 hadde bilismen overtatt og banen ble lagt ned. Takket være ildsjeler i Setesdalsbanens venneforening ble driften allerede i 1964 tatt opp igjen - nå som en museumsjernbane.

Setesdalsbanen kjører mellom juni og september hvert år. Priser og rutetider finner du her