Hjem / Vennesla - Den grønne urbane bygda

Den grønne urbane bygda

Vennesla gjør verdens nyvinninger om til industri og lokalsamfunn. Vi er i tet når det nye skjer. Vi bygger vår urbane bygdehistorie på grønn vannkraft. Vi tar stadig nye steg. Her kan du lese mer om den unike historien og identiteten vår.

15. januar 1620 kom presten Peder Claussøn til Vikeland og fikk eierskap til fossen. Der og da begynte Vennesla kommunes fantastiske industrihistorie.

Vår historie handler om å ta hjem verdens nyvinninger og omgjøre dem til lokalsamfunn. Både Øvrebø og Hægeland og Vennesla har vokst seg moderne på nettopp den evnen.
Ofte kommer noen utenfra med spesialkunnskap og penger. De kommer til våre bygder fordi de finner det de trenger her. Arbeidsfolk og håndverkere med vilje til å lære nytt og vilje til å skape. Det er denne blandingen som skaper de enorme resultatene fremdeles. Hægeland selger flere traktorer pr innbygger enn noen annen bygd. Øvrebø er i verdensklasse som lokaliseringssted for datateknologi og i Vennesla transformeres Hunsøya til en av landets mest spennende steder å bo.

I begynnelsen var elva

Elva er utgangspunktet for alt vi bygger på. Det er kraften i fossene og vannet sammen med skogene som har skapt kommunen og bygdene vi bor i. Det var det som trakk til seg folk med nye ideer – og det var slik vi skapte den unike blandingen som gjør at vi kan snakke om en skaperkraft av spesielt god kvalitet.

1873. 

Det er gått så vidt 20 år siden Friedrich Gottlob Keller greide å framstille papir av tremasse. Pengesterke folk starter Otterelvens papirfabrik. Den går dundrende konkurs, men danner grunnlaget for Hunsfos Fabriker som etableres i 1886. Vi tar verdens nyvinninger og omgjør dem til lokalsamfunn.
De neste tiårene skal folketallet mangedoble seg. Folk kommer fra Sverige, Sveits, Tyskland, Italia og Setesdal. Lokale småbønder, rallarer, lykkejegere, fagfolk. Vennesla er Klondyke og ut av alle forskjellene gror det fram en identitet og dialekt og patriotisme som holder den dag i dag. Vennesla må være et av landets mest vellykkede integreringsprosjekter.

1895 

Nicola Tesla er i gang med byggingen av verdens første vannkraftverk av skikkelig størrelse i Niagara Falls i New York. Samme år skapes Statkraft. Da kjøper den norske stat sitt aller første fossefall, Paulenfoss i Vennesla. I Vennesla tar vi verdens nyvinninger hjem og lager lokalsamfunn.

1908 

Kraftstasjonen i Vigelandsfossen er allerede i drift. Nå åpner aluminiumverket på Vikeland. Bare 22 er gått siden Hall-Héroult-prosessen ble utviklet. Den gjorde det mulig å framstille aluminium industrielt. Vennesla tar verdens nyvinninger og gjør dem til lokalsamfunn. Hydro Vigelands Brug er i dag Norges eldste aluminiumverk i drift og renser fram verdens reneste aluminium. Du finner produkter fra Vigelands Brug i månefartøyene og i nesten alle flatskjermer, dataskjermer og smarttelefoner som finnes på kloden.

2011

 I en og samme høstuke skjer tre ting. Kommunen feirer 150 årsjubileum, Hunsfos går konkurs og det nye Kulturhuset åpnet. Lite visste arkitektene hvor rett de skulle få da de døpte kulturhuset «et nytt kapittel!» Den uka vil gå inn i historien som den kanskje mest skjellsettende noen sinne. 11 år etter er det en ny optimisme i bygda som folk sier de ikke kan huske maken til. Det må ha vært mye optimisme den gang fabrikkene ble bygd. Nå har vi fått den tilbake. I Hunsfos Næringspark jobber det  over 700 mennesker fordelt å over 100 selskaper, seks ganger flere enn da den siste papirmaskinen stoppet. Du kan jobbe, spise og oppleve i omgivelser på Hunsøya som er så urbane at du må til London for å finne maken. I sentrum bygges og etableres det på alle kanter.

Vennesla er i dag kommunen med aller sterkest befolkningsvekst på hele Agder!

I 2015 

skjer det igjen. I Øvrebø tas første spadetak på Datasenter-parken til Bulk. Det er gått 25 år siden internett om, og vi tar selvsagt verdens nyvinninger hjem og skaper lokalsamfunn. Nå er planen både datasentre og vedfabrikk og gartneri drevet av overskuddsvarmen. I Vennesla kommune står vi i en lang tradisjon med å bygge nytt næringsliv og skape lokalsamfunn. En gang i tiden var papirarbeideren det mest moderne Norge hadde. Nå er det datafolkene på Støleheia og 3D-grafikerne på Hunsøya.

Vi gjør det igjen – tar tet!

Elva er livslinja i Vennesla. Den skapte grobunn for den unike blandingen av folk. Og den blandingen av evner og anlegg og talenter har gjort det mulig å ta verdens nyvinninger hjem og omgjøre dem til lokalsamfunn på nytt og på nytt. Nå skal vi igjen ta kvantesprang. Den digitale og grønne revolusjonen krever det av oss alle.
Derfor jobber vi med å bli best på samskaping i Norge. Vi skal også ta vårt ansvar av klimautfordringene og har lansert «den kortreiste bygda» i Vennesla der du skal sykle og gå til alt. Hvis alle som bor tett, sykler og går litt mer, er det nemlig ikke noe problem at noen i utkantene bruker bil. Vi må stå sammen!
Velkommen til den grønne, urbane bygdekommunen i Norge. Velkommen til Vennesla!